6155 Павел Баня, тел.: 0887 434 967

Single Blog Title

This is a single blog caption

Гробницата „Голяма Косматка“

На 22 км от хотел „Александър“.

Голяма Косматка е тракийска могила намираща се на 1 км южно от град Шипка, България. В нея е открита една от малкото запазени неограбени тракийски гробници – най-вероятно тази на Севт III.

Голямата Kосматка е сред най-големите могили в Тракия, с максимална височина 23 м и диаметър 130 м. Гробницата е изградена в предварително натрупан за целта могилен насип. Широка алея води към фасадата и входа.

Под могилата, гробницата се състои от коридор (дромос) дълъг 13 м и три последователни помещения. Първото помещение е правоъгълно и покрито с фалшив свод. В него е намерен скелет на кон. Второто помещение е с кръгла форма и с куполен покрив висок 4.50 м. На входа на това помещение се намира мраморна врата, в която са издялани релефни касети, гвоздеи и два релефни медальона, изобразяващи Хелиос на източното крило и Горгона Медуза на западното. Третото помещение представлява монолитен гранитен блок – саркофаг с тегло около 60 тона. В него е издълбана погребалната камера, с моделирано каменно легло. В това помещение са намерени повечето предмети.