6155 Павел Баня, тел.: 0887 434 967

Фестивал на Розата

Фестивал на Розата

На 23 км от хотел „Александър“.

Празникът на розата се е превърнал в мащабен и колоритен Фестивал в чест на българската маслодайна роза е официалният празник на градовете Казанлък, Карлово, Гурково, Павел баня и Стрелча.

Празникът е привлекателен за японците, като за събитието идват близо 500 туриста. Казанлък е побратемен с японски град Фукуяма, израз на което е и открита статуя наречена „Японката“ на улица „Искра“, непосредствено до центъра на града, през 2015 г. От 2014 г., в Япония 2 юни е обявен за Ден на розата. Датата се произнася „ро дзу“, което наподобява името на цветния храст.

Конкурс-спектакъл „Царица Роза“ e спектакъл-дефиле на най-красивите и чаровни казанлъшки абитуриентки, които са част от гордостта и емблемата на града. По традиция с него започва Фестивала на розата. Спектакълът е най-чаканото събитие в Казанлък за годината и събира най-много емоция от зрители и гости.

Ритуалът „Розобер и Розоварене“ е ежегодното централно събитие за официалните гости и чуждестранните туристи по време на кулминационния неделен ден на вековния Фестивал на розата в Казанлък. Розоберачи в народни носии, групи за автентичен фолклор, кукери и танцови състави огласят розовите градини и посрещат гостите на празника.

Над 5 хиляди участници в пъстра карнавална редица дефилират в продължение на час по улиците на Казанлък, изобразяващи различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина. В пъстрото карнавално шествие дефилират и емблематичните „нашенци“ от Чудомировите разкази – ненадмината кака Сийка, бай Ганьо, лъжлив Съби и други характерни образи от Розовата долина. Красивите и весели редици се предвождат от Царица Роза, нейните подгласнички и свитата на малките Принцеси на розата. Кукери гонят злото, а конниците пазят пъстрите редици на карнавалното шествие. В пъстри нанизи от шевици и гиздави носии, с песни и танци огласят града представители на различни фолклорни формации. Рози и красота, красота и рози.